Veranderen is dingen anders doen dat je eerder deed. Het kunnen dus kleine aanpassingen zijn, maar ook kun je het over een hele andere boeg gooien. Er zijn verschillende methoden en tools die je kunnen helpen bij het veranderen. In dit artikel zet ik drie scholen die het veranderproces structureren, naast elkaar: Lean (Six Sigma), Prince2 en MSP (Managing Succesfull Programmes).
Wat zijn Lean, prince2 en MSP eigenlijk?
Lean, Prince2 en MSP zijn alle drie die erop gericht zijn om veranderingen te realiseren. Ze zijn allen gebaseerd op best practices uit de praktijk. Deze beste manier van werken is vastgelegd en principes, processen, thema’s en tools, waardoor het zowel manieren van denken zijn als heel praktisch handvatten geven om het werk te doen. Alle drie kennen ze ook verschillende niveaus van een basistraining tot een gevorderde training. Het trainingsmateriaal is gericht op het in de praktijk toepassen en de gevorderde trainingen vragen ook oefening in de praktijk. Alle niveaus kennen ook certificering, waardoor er ook een wereldwijd eenzelfde taal gesproken wordt. Er zijn diverse methoden om het gedrag van mensen tijdens veranderingen te kunnen begeleiden. Deze drie methoden zitten allen meer op de organisatiekant van de verandering en geven structuur aan de verandering. Ze kunnen een basisaanpak vormen waarbinnen andere wat meer softere methoden toegepast kunnen worden.
Waarom zou je methoden als Lean, Prince2 en MSP gebruiken?
Ze helpen om een gezamenlijke taal te hebben om elkaar te begrijpen en met elkaar te kunnen samenwerken. Dit speelt niet alleen in internationale projecten, maar ook tussen organisatie en/of in klant-leverancier-relaties. Veranderingen gaan nogal eens gepaard met emoties en dan is het belangrijk om structuur en houvast te hebben om alle betrokkenen op een juiste manier te laten samenwerken. Er wordt vaak ook kritisch naar veranderingen gekeken en dan is het des te belangrijker om een eenduidige manier van werken te hanteren.
Waar kun je methoden als Lean, Prince2 en MSP het beste voor gebruiken?
De methoden hebben hun eigen achtergrond en toepassingsgebied. Hierna een aantal kenmerkende verschillen.
• Prince2 is bedoeld voor projecten die producten oplevert. MSP is bedoeld voor programma’s die capabilities ontwikkelt om benefits te realiseren. Lean is bedoeld voor proces- en organisatie-verbetering om meer kwaliteit en productiviteit te bereiken.
• Lean is gericht op het continue verbeteren van de huidige situatie in de richting van de langere termijn visie. Prince2 en MSP zijn juist meer gericht op afgebakende producten of capabilities die nieuw ontwikkeld moet worden. In een Six Sigma -project kan de Prince2-methode prima toegepast worden als projectmanagement.
• Lean en MSP zijn beide bericht op het duurzaam bereiken van de gewenste situatie waarbij de beoogde resultaten ook daadwerkelijk behaald worden. Prince2 daarentegen richt zich voornamelijk op het adequaat opleveren van nieuwe ontwikkelingen afgebakend in gedefinieerde producten.
Hoe ontwikkelen de methoden zich?
Ook al bestaan deze methoden al eind vorige eeuw, staan deze methoden niet stil qua ontwikkeling. Hierna een aantal ontwikkelingen.
• Binnen Lean Six Sigma heb je ook een methode die zich richt op verandering te weten Design for Lean en Design for Six Sigma. De basis gedachten van Lean en Six Sigma worden dan op toekomstige situaties toegepast. Steeds meer Lean-tools worden ook ingezet in bij customer experience.
• Binnen Prince2 is er ook een richting die zich speciaal richt op Prince2 van Agile-projecten. Lean en Prince2 worden dan geïntegreerd toepast op IT-ontwikkeling.
• Waar MSP de context van Prince2 omschrijft, zijn methoden als SAFe (Scalled Agile Framework) en LeSS (Large-Scale Scrum) bedoeld om ook de governance van agile-werken vorm te geven.
De methoden zijn zoals gezegd best practices, maar blijf zeker voldoende gezond verstand gebruiken om het gericht toe te passen. De gereedschapskist waar een organisaties uit kunnen putten wordt steeds rijker. Het toepassen van de juiste methoden maakt het verschil om succesvol te kunnen zijn nu en in de toekomst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten