Koffie zetten in 75 seconden
Als ik koffiezet, dan is mijn eerste stap om het Senseo-apparaat te vullen met water en deze aan te zetten. Dan pak ik een beker en kook 30 seconden een klein beter verse melk. Tijdens het opwarmen van de melk, doe ik de koffiepad in het apparaat. Direct als de magnetron klaar is, haal ik de beker eruit en zet deze onder de Senseo. De Senseo heeft dan nog 15 seconden nodig om op te warmen, en daarna 30 seconden om de koffie te zetten. In die wachttijd pak ik een lepeltje en bijna altijd ook een koekje.
Maar er is meer…
Er is een enorme variëteit in verschillende koffiezetmethoden met name al ingegeven door de enorme diversiteit aan koffieapparaten. Daar komt ook bij dat de situatie niet altijd gelijk is. Toch geef ik hieronder een aantal Lean inzichten die relevant kunnen zijn bij het koffiezetten.
1. Voice of the customer
Startpunt van het proces is de voice of the customer: voor wie ga je koffiezetten? Is dat voor gasten, je partner of voor jezelf. De vraag is wat diegene voor soort koffie wil. Sommigen willen koffie met gemalen bonen, anderen cafeïne vrij of arm, of al dan niet met gekookte melk, suiker of zoetjes. Al deze klantwensen zijn noodzakelijk om te kennen want het vraagt een ander proces. Er gaat wel eens tijd verloren doordat suiker en melk naar tafel worden gehaald omdat dit niet direct gevraagd is. Cafeïne vrije koffiepads hadden we alleen toen mijn vrouw zwanger was, nu moeten gasten het doen met cafeïne vrije oploskoffie.
2. Proces afgestemd op volume van klantvraag
De hoeveelheid koppen is ook een belangrijk uitgangspunt. Wij hebben een klassiek koffiezetapparaat voor als er grote hoeveelheid mensen koffie gezet moet worden. De Senseo is dan verre van effectief, omdat het iedere keer water bijvoegen, koffiepads verwisselen een bottleneck vormen. Bij meer dan 4 koppen, kunnen we beter het koffieapparaat uit de kast halen, want dan lopen 12 kopen ineens door en kan vrij snel 12 extra koppen gezet worden. In de keuken ingebouwde koffiezetapparaten zijn in trek, omdat je daarmee grotere hoeveelheden in een kan kunt zetten of juist enkele koppen.
3. Kwaliteitsparameters
De kwaliteit van het eindproduct wordt in grote mate bepaald door de kwaliteit van de grondstoffen. Bij koffie zijn dit de bonen. Als je werkt met gemalen bonen dan is de herkomst en ouderdom van belang. Ook voor pads is het zeer relevant om ze zuurstof vrij te bewaren om de smaak te behouden. De hoeveelheid koffie per ml water is per Senseo-sterkte iedere keer hetzelfde, maar met klassiek koffiezetten kan hierin gevarieerd worden.
4. Juiste doelstelling
Het gaat niet altijd om sneller en de juiste kwaliteit leveren. Er kunnen ook andere doelen zijn, die juist de regels van het proces doen veranderen: intentie en doelstelling. Stel ik zie koffiezetten niet als een noodzakelijk niet waarde toevoegend proces, maar als een proces waarmee ik kan ontspannen of bijvoorbeeld een proces om samen met mijn 3-jarige dochter te doen. Dan mag het juist langer duren, dan is het juist belangrijk om de geur nog eens tot je te nemen als het Senseo-apparaat de koffie in de mok druppelt. Daar komt ook bij dat als de dochter de koffiepad erin wil doen, op de knopjes wil drukken en het lepeltje erin wil doen, dan gelden andere regels. Belangrijk is dan veiligheid voorop te stellen en juist iedere stap nauwgezet en foutloos te doen.
Een lean proces
Het gaat bij Lean dus zeker niet altijd om alleen sneller en beter, maar juist in het licht wat de klant of de eigenaar van het proces wil. In een Lean proces wordt juist deze balans gezocht door regelmatig op het proces te reflecteren.
Natuurlijk is het aan een ieder om een balans te vinden hoe iemand wil koffie of thee wil zetten. Het is verstandig om een vaste routine te hebben, maar ga niet voorbij aan het uiteindelijke doel dat je wilt bereiken!